Svanemærket Service

50 meter fra Strøget ligger det grønneste hotel i Aarhus. Scandic er den eneste hotelkæde i Danmark, som er miljøcertificeret med Svanemærket, og Hotel Scandic Aarhus City har bæredygtighed øverst på dagsordenen fra reduktion af madspild i hotellets restaurant til honning fra egne bier på taget og genanvendelse af kaffegrums.

På Scandic Aarhus City er værelserne indrettet med genanvendelige materialer, og på hotellets tag genererer 240 solcellepaneler 85 til 90 pct. af hotelværelsernes samlede elforbrug, mens det resterende forbrug dækkes af vand- og vindenergi. På taget har Scandic Aarhus Citys fire bistader, hvor 280.000 bier leverer cirka 200 kilo honning om året til restauranten. Hotellet har desuden afskaffet plastikposer, engangsemballager og plastikvandflasker og tilbyder i stedet glasflasker, som gæsterne kan fylde op med filtreret vand fra vandhanen.

Vi har en ambition om at hotellet skal være 100 procent bæredygtigt. Vi synes det er vigtigt at inspirere hinanden til en mere bæredygtig livsstil, og vi bliver altid begejstrede når vi hører om innovative tiltag” fortæller hoteldirektør Nina Carlslund, som blandt andet har afholdt workshops for aarhusianere for at generere nye ideer. ”Meget handler om at bryde med vores vanetænkning. Når man først afprøver nye tiltag, viser det sig ofte at en sjov idé hurtigt bliver en ny rutine” uddyber Nina Carlslund. 

I hotellets restaurant L’øst har gentænkte rutiner som løbende madlavning, mindre tallerkner og afvejning af affald resulteret i færre rester. I tillæg til restaurantens morgenmadsbuffet, har Scandic Aarhus City stort fokus på, at der er ”morgenmad for alle”, hvor der tages hensyn til alle former allergier. Derfor serverer restauranten økologiske alternativer samt en særskilt menu til allergikere og gæster, som ikke spiser gluten, laktose og animalske produkter.

Cirkulære principper
I restauranten anvendes kød fra fritgående dansk Black Angus kvæg, som græsser på hedearealer, og dermed bidrager til at bibeholde enge for at sikre et rigt plante- og dyreliv. Hotellet har desuden en omfattende affaldssortering som gæsterne bidrager til. Via affaldskværne omdannes organisk affald til dyrefoder, gødning eller biogas, og brugt madolie omdannes til biodiesel, som blandt andet er brændstof for bybusser.

Vi synes det er vigtigt at understøtte og dele nye ideer til inspiration for alle. Bæredygtige initiativer kan være en række mindre ændringer i hverdagen, men det kræver også at man er åben for at udvikle løsningsforslag med nye samarbejdspartnere. Det er afgørende at alle parter bakker op om de tiltag der sættes i gang for at de får en reel effekt” fortæller Nina Carlslund.

Scandic Aarhus City har desuden indgået et nyt samarbejde med lokale Fra Grums til Gourmet, som vil fremme en bæredygtig forretningsmodel ved at anvende kaffegrums til at dyrke østershatte på Aarhus Havn. Svampene kan blandt andet bruges til at lave bæredygtig isolering og tøj samt at optimere planters vækst. Alle disse og flere bæredygtige tiltag i Scandic Danmark betyder, at hotelkæden fra 1996 til 2015 har reduceret energiforbruget pr. gæsteovernatning med 51.94 %. Scandic anlægger endnu et grønt hotel på Aarhus Ø, som bliver 29.000 kvadratmeter og får 500 værelser og plads til mere end 2.000 konferencegæster.

Fakta:

// Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstads tre gennemgående værdier er demokrati, bæredygtighed og mangfoldighed. I en række artikler belyser vi til inspiration hvordan partnere i Aarhus 2017 arbejder med forskellige bæredygtige initiativer, både i forhold til miljømæssig og samfundsmæssig bæredygtighed.

// Den 10. september 2017 afholdes den 3. debat i rækken af Hypothetical-events med vært Clement Kjersgaard, denne gang med fokus på bæredygtighed. Her vil blandt andre tidligere EU-klimakommisær, Connie Hedegaard og seniorforsker ved DMI, Jens Hesselbjerg Christensen, debattere verdens fremtid og bæredygtig udvikling. Læs mere her.

// Læs mere om Scandic Aarhus City her.