Bæredygtighed i hele designprocessen

Designvirksomheden VOLAs armaturer har lang levetid på designsiden, men har også indbygget bæredygtige principper i brugen og i produktionen.

Den grønne vandhane VOLA HV1 blev designet i 1968 af Arne Jacobsen til Nationalbanken i København. De klassiske vandhaner er tidløse, men stadig aktuelle og trendy i designverdenen. Armaturet er skabt til holdbarhed gennem flere generationer og er også grønt indvendigt. "Vore designklassikere har et tidløst design og er produceret af de bedste materialer og holder dermed i generationer. Det er den mest bæredygtige måde at skabe produkter på", fortæller Birthe Tofting, Director of Int. Sales, Marketing & HR.

Kvalitet og bæredygtighed er bærende for VOLAs designtilgang, men også i brugen af armaturerne er mindre miljøbelastning en central del af produktets design. VOLAs vandhaner kan optimeres med vandsparer, så vandmængden kan reguleres og dermed reduceres. "Mulighed for vandbesparelse er bygget ind i alle vore produkter. Bygherren bestemmer selv, hvor meget vand han vil bruge ved hver installation" fortæller Birthe Tofting. Brugerens oplevelse er således udgangspunktet for en ansvarlig omgang med vand som vigtig naturressource. At skåne miljøet mest muligt er også rodfæstet i produktionen af de kendte armaturer.

Lokal produktion
For VOLA starter en bæredygtig produktionskæde med virksomhedens lokale engagement. I 2018 fejrer VOLA brandets 50-års jubilæum. Produktionen begyndte på en lille fabrik i Aarhus, og den lokale produktion er en strategi, virksomheden har fastholdt. Armaturerne produceres i dag på VOLAs fabrik i Horsens, inklusive størstedelen af armaturernes mindre komponenter. "Vi leverer stadig reservededele til armaturer, der er produceret for 40-50 år siden", forklarer Birthe Tofting.

Den prisvindende bruser VOLA 060, som produceres af massivt messing, er et eksempel på genanvendelse i produktionen, forklarer Birthe Tofting: "Alle metalspåner som opstår i produktionsprocessen recycles og bliver til nyt metal, som vi laver vandhaner af". VOLA er certificeret i henhold til kvalitetsstandarden ISO 9001, miljøstandarden ISO 14001 og arbejdsmiljøstandarden ISO 18001.

Ved siden af fabrikken ligger VOLA Academy, etableret i 2008, hvor arkitekter fra hele verden mødes til design- og arkitekturkonferencer. Virksomheden beskæftiger i alt 220 medarbejdere på afdelingen i Horsens, og i VOLA Academy er det desuden muligt for medarbejdere at få undervisning i fag som dansk og matematik, ligesom installatører undervises i den særlige montering af VOLA-armaturerne. VOLA har således modtaget Horsens Kommunes CSR-mærke i 2017 som en anerkendelse af, at virksomheden tager socialt ansvar ved at rekruttere fra kanten af arbejdsmarkedet.

Fakta:

// Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstads tre gennemgående værdier er demokrati, bæredygtighed og mangfoldighed. I en række artikler belyser vi til inspiration hvordan partnere i Aarhus 2017 arbejder med forskellige bæredygtige initiativer, både i forhold til miljømæssig og samfundsmæssig bæredygtighed.

// Den 10. september 2017 afholdes den 3. debat i rækken af Hypothetical-events med vært Clement Kjersgaard, denne gang med fokus på bæredygtighed. Her vil blandt andre tidligere EU-klimakommisær, Connie Hedegaard og seniorforsker ved DMI, Jens Hesselbjerg Christensen, debattere verdens fremtid og bæredygtig udvikling. Læs mere her.