Hvad spiser Jordens befolkning af om 50 år? Hvilke fødevarer vil vi kunne finde, hvis Jorden bliver oversvømmet af smeltevand eller udtørret af temperaturstigninger? Eller hvad lever vi af, hvis vi til den tid har lært at passe på klimaet og verden, kan vi så høste i rigelige mængder af mad til alle?
Projektet The Catastrophic Meal tegner forskellige scenarier for mad og madlavning i fremtiden. Projektet samler viden fra ni eksperter om fremtidens mad og præsenterer denne viden på korte videoer for ti stjernekokke fra hele verden. De otte kokke samles i april og skaber sammen fremtidens menuer ud fra henholdsvis en verden, hvor ting fungerer og en verden, hvor tingene er løbet løbsk.
Til sidst kan danskere få en forsmag på disse måltider på en række fødevarefestivaler i Region Midtjylland til sommer.
Tænketank om fremtidens mad
The Catastrophic Meal startede med en tænketank på Vestjyllands Højskole den 7. februar 2017. Her diskuterede videnskabsfolk, biologer og landmænd i selskab med fremtidsforskere og kokke fremtidens potentielle spisekammer. For eksempel sagde seniorforsker Martin Jensen fra Aarhus Universitet:
”Forestil dig en fremtid, hvor du kan få designet mad specielt til din DNA og tarmflora. Hvis du er genetisk disponeret for kræft eller diabetes, kan du få fødevarer i supermarkedet eller på restauranter, som holder dig rask eller helbreder dig. Det er en helt ny forretningsmodel.”
Han fortsatte:
”Vi står overfor en eksplosion af nye madvarer og nye smagstyper. I dag udnytter vi kun få procent af verdens biologiske diversitet til fødevarer. Et eksempel på det er tang, som vi kun lige er begyndt at spise. I fremtiden kan vi fremstille alle typer fødevarer med maskiner udenom dyr eller jord, hvis vi vil. Vi kan skabe kød af stamceller og bruge naturlige fødevarer med antibakterielle egenskaber til at konservere fx økologisk kød i stedet for at bruge nitrit. Mulighederne er enorme. Men samtidig er vi ved at miste hele evnen til selv at lave mad. I Japan bygges lejlighederne nu uden køkkener. Det fælles måltid og hele den kultur, der ligger i at fremstille maden selv, er under pres.”
Fremtidens menu
I april flyves otte stjernekokke ind fra hele verden for at skabe fremtidens menuer ud fra den viden, som forskere og eksperter samlede sammen i februar. Kokkene er for eksempel Sean Sherman, etnisk indianer og chef for restauraten The Sioux Chef i USA, Kobus van der Merwe fra Restaurant Wolfgat i Sydafrika og Per Hallundsbæk fra Falsled Kro. Menuerne skal bygges på to scenarier: Den vellykkede fremtid og den mislykkede fremtid. Menuerne skabes den 25. og 26. april på Vestjyllands Højskole og serveres for indbudte danske og udenlandske journalister, politikere og studerende.
Fremtidens mad på festival
Tænketankens viden og de konkrete menuer, skabt af de otte kokke kan opleves af danskerne på en række fødevare-events rundt i Region Midtjylland i løbet af 2017. Det bliver på events i Holstebro, Struer og Lemvig fra den 27. april til den 6. maj, på OFF Road Festival i Skive 6. maj, på kurser i august på Vestjyllands Højskole, og på Food Festval i Aarhus 1.-3. september.
The Catastrophic Meal er et samarbejde mellem Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Food Organisation of Denmark, Vestjyllands Højskole og Jakob Vinkler, som for projektet er nomineret til Artbeat Prisen, der uddeles sidst i marts. The Catastrophic Meal er en del af samarbejdet More Creative, som er rygraden i Region Midtjyllands kreative vækststrategi. Målet er at skabe flere kreative arbejdspladser og styrke regionens virksomheder i deres forretningsudvikling.
Læs mere her og på Europæisk Gastronomiregions hjemmeside