Weekenden den 11.-13. august er der verdenspremiere på lyden af Aarhus. Det sker med den tredages ‘lydfestival’ The Ear of the Future (Fremtidens Øre), som er en kulmination på projektet SonicArk under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.
I den kommende weekend har du mulighed for at opleve Universitetsparken som en gigantisk kuppel fyldt med lyden(e) af Aarhus. Oplev bl.a. syngende træer, sonisk vind og live remixes fra internationalt anerkendte lydkunstnere. Alt sammen i den tre-dages udendørs lydfestival The Ear of the Future, som er kulminationen på kulturhovedstadsprojektet SonicArk.
Lyt til Aarhus
SonicArk har til formål at indfange lydene af Aarhus og sætte fokus på vores oplevelse af byen og vores alle sammens hverdag. Bag projektet findes den internationalt anerkendte lydkunstner Andres Bosshard, som i år er aktuel i Aarhus med SonicArk. Bosshard udfordrer vores måde at lytte til omverden på:
“Lyt til Aarhus - hvad hører du? Aarhus har en fantastisk summen og folkene her er skønne. Byens lyde kan faktisk være en fornøjelse for øret! Med et fokus på byens lyde og de oplevelser den skaber for os, håber jeg at denne weekend giver folk en ny tilgang til dét at lytte til omverden. Den danske lydkunstner Jacob Kirkegaard og jeg remixer bl.a. lyde og kompositioner i et helt nyt samarbejde. Denne weekend høster vi frugterne af SonicArk samtidig med vi sår nye frø i denne lydpark - Fremtidens Øre. I fremtiden har Aarhus potentialet for ar kunne blive en rigtig sound city!”
SonicArk projektet handler netop om disse lyde. Weekendens lydfestival bliver en sublim konklusion af de mange lyde i og af Aarhus - der er lyde fra SonicArks forskellige lydinstallationer, som har interageret med indbyggerne i Aarhus i løbet af 2017. Programdirektør for Aarhus 2017, Juliana Engberg, udtaler:
“Andres Bosshard fanger lyde. Lyden af pladser, folk og den summende lyd af byen. Han mikser lyden af mumlen ved åen og små klokker, så de bliver hjerteslaget af Aarhus. Bosshard er berømt for sine store kompositioner og han skaber sammen med sine samarbejdspartnere en levende og opløftende symfoni. Lyt, og du vil høre dit eget hjerte slå.”
Danske samarbejder
SonicArk har også danske rødder på programmet, nemlig den danske lydkunstner Jacob Kirkegaard, som står bag værket Earchestra for Voices, der vil blive fremføret live af Aarhus Pigekor.
Earchestra for Voices er et komponeret korværk ud fra toner optaget i ørerne på sangerne i Aarhus Pigekor. Disse øretoner, også kaldet spontane otoakustiske emissioner (SOAE), skabes af øret selv, uden udefrakommende stimuli og er optaget med en speciel mikrofon indsat i øregangen. Eftersom at lyden opstår pga. vibrationer i øresneglens hårceller, er disse ‘øreakkorder’ ofte komplekse og mikrotonale, dvs. tonerne ikke stemmer ift. gængs harmonilære og derfor hverken er rene dur- eller molakkorder.
Interaktion med lyd
Hvad enten det er lyde i øret eller i byrummet, er der interaktion. Seneste begivenhed fra SonicArk var i juni 2017 hvor åbningen af vindsøjlerne, en interaktiv lydinstallation på Europaplads, blev indviet. Her kunne aarhusianerne interagere med tre vindsøjler, der afspillede forskellige lyde i en tilpasset algoritme.
For at promovere SonicArk er der i foråret offentliggjort to teaser-videoer på Facebook. Det er den aarhusianske lydbranding specialist, Heine Nielsen fra Sound of Innovation, der står bag disse. Han er SonicArks aarhusianske samarbejdspartner, og han mener at lyde påvirker os mere end vi tror:
“Vi var ude at spørge aarhusianerne hvad lyden af Aarhus er for dem - og der kom virkelig mange gode svar. Som lydbranding specialist kan jeg sige med sikkerhed, at vores akustiske miljø påvirker os utrolig meget - både psykisk og fysisk. I kommerciel sammenhæng påvirkes vi til at købe de ‘rigtige’ varer, i et kunstnerisk setup opfatter vi lydende anderledes og i et urbant miljø findes der mange (skjulte) auditive steder. Det bliver spændende om SonicArk og de nye kompositioner skubber til folks opfattelse og bevidsthed af lyd, både i og udenfor Aarhus - for de kan være en fornøjelse, præcis som Bosshard forsøger at slå fast.”
I dagene op til den lille lydfestival, kan du opleve at komme med Andres Bosshard på gratis ‘Sound Experience Walks’ rundt i Aarhus. Mød op i Cereskrydset 11. og 12. august kl 12.00 eller kl 15.00 og kom en tur med Andres Bosshards og urbanist Trond Maag ud for at opleve skjulte dele af Aarhus! Mere info på SonicArks facebookside.
FAKTA:
Ear of the Future
I løbet af weekenden den 11.-13. august kan man bl.a. opleve følgende i Universitetsparken omkring Amfiscenen:
- Soundgarden (åbner fredag og lørdag kl 16.00, søndag kl 10.30) med 24 højttalere nøje placeret rundt i Universitetsparkens træer (syngende træer) og på jorden, skabes en sfære af lyd og sensorisk oplevelse gennem parken.
- Sonic Wind - Soundgaden Live (fredag og lørdag kl 20.30, søndag kl 11.30) SonicArks forskellige lyde og kompositioner vil blive fremført og remixet live af Jacob Kirkegaard & Andres Bosshard.
- The Earchestra for Voices (fredag og lørdag kl 19.30) Earchestra for Voices er komponeret af Jacob Kirkegaard, med stemmearrangement og supervision af sanger og komponist Katinka Fogh Vindelev. Aarhus Pigekor ledes af dirigent og korleder Helle Høyer Vedel. Sangerne er mellem 16-23 år. Koret har en høj koncertaktivitet og deltager i konkurrencer, koncertrejser og udveksling med andre kor.
I dagene op til den lille lydfestival, kan du opleve at komme med Andres Bosshard på gratis ‘Sound Experience Walks’ rundt i Aarhus. Mød op i Cereskrydset 11. og 12. august kl. 12.00 eller kl. 15.00 og kom en tur med Andres Bosshards og urbanist Trond Maag ud for at opleve skjulte dele af Aarhus! Mere info på SonicArks facebook-side.
SonicArk er støttet af Pro Helvetia.