Sammen med den legendariske spanske teatergruppe La Fura dels Baus er elever fra Aarhus Produktionsskole i fuld gang med en oplevelse for livet. To ugers krævende og lærerig totalteater-proces kulminerer med forestillingen ’Mi Memoria’ lørdag 24. januar i Den Rå Hal på Godsbanen. Produktionsskolens samarbejde med La Fura dels Baus og de to ugers workshop er første skridt i en tre-årig proces frem mod 2017.
Under overskriften ’Work in Progress’ er Aarhus Produktionsskole i disse uger i fuld gang med at skabe forestillingen ’MI MEMORIA’. Forestillingen spiller én gang lørdag 24. januar kl. 19.30, og samtlige 300 billetter er allerede revet væk.
I alt 20 unge mennesker fra skolens forskellige værksteder har meldt sig til at være del af Performancegruppen, hvor de arbejder koncentreret og opmærksomt sammen med de to instruktører Pep Gatell og Nadala Fernandez fra den spanske teatergruppe La Fura dels Baus.
Sideløbende knokler resten af skolens elever og lærere i et kreativt samarbejde om at skabe nytænkende rammer og konkrete produktioner rundt om workshoppen. Eleverne er dybt involverede i opbygning og produktion af alt, der foregår i forbindelse med forestillingen. Alle produktionsskolens linjer arbejder sammen for at lykkes med projektet.
Men i virkeligheden er det ikke det færdige resultat, der er det vigtigste. Det er i stedet processen og det, den giver de unge mennesker og skolens lærere: nu og frem mod 2017. Som Aarhus Produktionsskoles viceforstander Lis Holm forklarede til Århus Stiftstidende 8. januar:
”Til næste år har vi planlagt et samarbejde med fynske Sisters Academy, og i 2017 skal vi så vise alt det, vi har lært. Vi har to formål med projektet, hvor det ene er at give eleverne en fornemmelse af, hvad vi kan, når vi gør noget sammen. Dernæst skal det også virke kompetenceudviklende for skolens lærere,” sagde Lis Holm til Århus Stiftstidende.
Læs også: Berømt spansk performancegruppe tilbage i Aarhus.
Fra en gruppe til et hold
Selve forestillingen bliver netop kun opført en enkelt gang, fordi den ikke er det væsentligste – det er processen. De deltagende unge mennesker skal tage noget med, der er brugbart som mennesker og individer, ikke kun i forbindelse med teater eller anden kunst. Men det er ikke kun Aarhus Produktionsskole, der har fået noget ud af processen:
”Det er helt exceptionelt, at vi siger ja til sådan noget. Her arbejder man med forskellige discipliner i en samlet skole. Vi snakkede om, at hvis vi skulle lave en skole, så ville vi lave en som denne. Så det er noget der beriger os begge […] Jeg går op i hele processen. Hvordan gruppen ændrer sig fra folk, der for tre dage siden ikke kendte hinanden, til at de på fjerdedagen giver knus til hinanden. Vi har fået skabt et hold i stedet for en gruppe,” sagde Pep Gatell, instruktør og kunstnerisk leder af La Fura dels Baus, til Århus Stiftstidende 18. januar.
Læs også: Unge skal lære La Fura-sproget.
De unge som medskabere og aktive kulturelle medborgere
Målet er at give de unge mennesker en oplevelse for livet – sammen. At vise dem alt det, de kan – sammen. De unge skal være medskabere af kulturen og få lov at komme til orde og blive taget alvorligt som aktive medborgere i det kulturelle Aarhus.
”Vi ønsker med projektet at begejstre såvel de unge som de folk, der er omkring dem, ligesom ønsket er at involvere deres netværk, så de også får lyst og mod på at tage del i det kulturliv, der foregår i Kulturhovedstaden 2017 allerede i 2015. Imens bliver vi som undervisere inspirerede og dygtigere til at tænke kreativt i forbindelse med vores arbejde med de unge,” siger viceforstander Lis Holm.
Fakta:
• Det overordnede tema for ’Mi Memoria’ er erindringer. Det er Pep Gatell, leder af La Fura dels Baus, der har valgt temaet, men det er de unges egne erindringer og ideer, der er blevet arbejdet ud fra.
• Forestillingen varer ca. 45 minutter, og byder på et bevægeligt publikum i et univers af lyd, lys og levende billeder.
• Programmedarbejder Pia Buchardt repræsenterer Aarhus 2017 på lørdag og holder tale før forestillingen.
• Aarhus Produktionsskole samarbejder med Aarhus 2017 om projektet, som er det første af i alt tre projekter, som skolen vil lave i forbindelse med kulturhovedstadsåret i 2017.
• La Fura dels Baus er kendt for deres helt særlige teatersprog og for at være gode til at arbejde med unge. De har tidligere lavet blandt andet åbningsceremonien til OL i Barcelona i 1992, arbejdet med indianerstammer i mexicanske Acapulco og lavet kinesisk opera med unge og gamle i Shanghai.
• Aarhus Produktionsskole skal flytte fra de nuværende rammer på Katrinebjerg ned på Godsbanen og håber på at kunne have en ny skole klar i 2017. Derfor begynder de allerede nu at have et samarbejde med forskellige aktører på Godsbanen, da de gerne vil være med til at skabe et kreativt ungdomsmiljø på stedet.
Elevernes roller i processen:
• Eleverne på Grafisk har været ansvarlige for PR og Marketing.
• Musik-eleverne har været aktive i fremstillingen af lyduniverset i Den Rå Hal.
• Alle Teater-eleverne deltager i performancedelen, mens F16-eleverne har fordelt sig på de forskellige værksteder og arbejdsgrupper, så alle har kunnet nyde godt af deres kreative og æstetiske kompetencer.
• Gennem hele forløbet har Køkken-eleverne haft en vigtig rolle i fremstilling af mad til alle de deltagende og besøgende, ligesom de vil fremstille snacks til premieren 24. Januar.
• Receptions-eleverne har stået for det store arbejde med transport og koordinering.
• Eleverne fra Modtagelsesklassen har dels indgået i selve workshoppen, dels været i praktik på de værksteder, de normalt er på.