ARoS, Kunsthal Aarhus og Aarhus Universitets Participatory IT Research Centre går sammen om at udvikle en omfattende international præsentation af samtidskunst i forbindelse med at Aarhus bliver Europæisk Kulturhovedstad
Aarhus International: Art City/Art Factory hedder projektet, der er blevet udvalgt af Aarhus 2017 Fonden som et af 44 strategiske projekter, der støttes i den første finansieringsrunde med et tilskud på 500.000 kr. til research- og udviklingsfasen i 2014. Projektet vil blive udviklet over de næste to og et halvt år og præsenteres i løbet af 2017.
2017 er et vigtigt år for den globale kunstverden: det er året for Documenta 14 i Kassel, en af de vigtigste internationale periodiske kunstudstillinger, Skulpture Projekte Münster og Venedig Biennalen.
ARoS og Kunsthal Aarhus har sat deres ambitioner for 2017 tilsvarende højt. Dette gælder både den kunstneriske ambition samt ambitionen om nye former for institutionelt samarbejde i året, hvor Aarhus bliver Europæisk Kulturhovedstad. Det fælles mål er at udfordre offentligheden, byen og regionen og at lade kunsten være langt mere til stede i bevidstheden hos mennesker, end den er i dag - ikke kun som kunstværk eller offentlig skulptur, men som social generator eller fabrik, en platform til diskussion, deltagelse, engagement og erfaring.
Vi har planlagt flere forskellige projekter og formater:
- større tematiske udstillinger på tværs af to institutioner
- en række af store offentlige kunstværk-bestillinger rundt omkring i byen
- et offentligt program, herunder debatter, foredrag og events
Fælles for dem alle er, at de er meget ambitiøse, af høj international kvalitet og omfang. Projekterne søger at gentænke vores eksisterende institutioner samt bidrager til at engagere offentligheden i kunsten og samfundet i endnu højere grad, end vi gør i dag. Programmet vil omfatte et deltagende aspekt ved hjælp af tekniske platforme udviklet i samarbejde med Participatory IT Research Centre, Aarhus Universitet.
"Som en institution af ARoS' størrelse har vi et ansvar. Vi skal ikke kun være et museum som er optaget af det, som foregår indenfor vore egne vægge. Der hvor vi kan være en motor, skal vi være det, og der, hvor vi kan være en katalysator, skal vi være det, og der, hvor vi kan være en inkubator, skal vi være det. Vi glæder os til kulturbyåret, og til hvad det vil kunne betyde for udviklingen af byen efter 2017. Vi skal i hvert fald gøre vores,” siger museumsdirektør Erlend Høyersten.
"Med dette projekt udvikler Kunsthal Aarhus sin bane som en eksperimenterende, kritisk engageret og deltagende kunstplatform, som tager en markant kollaborativ tilgang. Det er en spændende mulighed, at de centrale institutioner i byen finder sammen i et samarbejde om så vigtige udviklinger, hvor hver af dem tilbyder højst unikke og supplerende perspektiver. Hensigten er i fællesskab at levere et ekstraordinært program omfattende hele byen, som henleder opmærksomhed på Aarhus og placerer den på linje med vigtige internationale begivenheder i den globale kunstkalender. Det strategiske samarbejde mellem institutioner aktiverer denne proces,” siger Joasia Krysa, kunstnerisk direktør i Kunsthal Aarhus.