Fernisering den 30. september kl. 15.00
Udstillingen kan ses i landsbyen Selde fra den 30. september til den 17. december
Skulpturlandsby Selde – en platform for skulpturforsøg i det offentlige rum – vil fra september 2017 danne rammen om en stor videokunstudstilling i det offentlige rum af en række internationalt anerkendte kunstnere. Udstillingen er et eksempel på, hvordan man kan revitalisere en landsby gennem kunst og kultur.
Uden for metropolerne er der kun begrænsede muligheder for at møde samtidskunsten. Men i Selde, en landsby med 350 indbyggere, sker der noget helt unikt. Gennem en årrække er Selde blevet et kendt og anerkendt samlingssted for nationale og internationale professionelle kunstnere, der bruger byen som både arbejds- og udstillingsrum. Det er sket efter udtrykkeligt ønske fra borgerne i landsbyen ved Fursund, 25 km. nordøst for Skive.
Fmd. Kultur- og fritidsudvalget i Skive Kommune, Ditte Staun, udtaler:
”Skulpturlandsby Selde har bidt sig fast, giver genlyd, trækker tråde og inspirerer. Den er en del af Skive Kommunes Kulturpolitik ”Kultur med Vilje”, og sammen med projekterne Gentænk Landsbyen og Grassland er den en vigtig del af vores engagement i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. I hele Nordsalling, i Åsted, Selde, Junget og Thorum arbejder borgere og kunsterne sammen om at skabe det, jeg kalder ’rodfæstet foranderlighed’ gennem kunsten og med kunstnere. Det skaber nye måder at gøre ting på, motiverer og spreder ringe i vandet.”
Kunst i Dagli’brugsen og i private hjem
I 2017 bliver skulpturlandsby Selde befolket af videokunstnere, som bruger byen og borgerne som materiale til videoproduktioner. Kunstnernes værker installeres i det offentlige rum på forskellig vis, f.eks. som projektion på en husvæg, projekteret op i et vindue i et privat hjem eller i Dagli’brugsen, på plejehjemmet, i skolen osv.
Alle værker er skabt i og omhandler tematisk livet i Selde. Kunstneren Jette Gejl Kristensen har eksempelvis fulgt de lokale landmænd over et helt år og skabt et mosaisk værk, hvor årstidernes forskellige arbejde på markerne flettes sammen. Den aarhusianske videokunstner Katja Bjørn, der også var en del af Kulturhovedstadsudstillingen De Syv Dødssynder, har skabt og filmet møder mellem mennesker i den lokale brugs, hvor værket også bliver vist.
Kurator Marianne Jørgensen fortæller:
”Den stedsspecifikke kunst, som Selde får i disse år, skaber et enestående samarbejde mellem kunstnere og borgere. Kunsten gør noget ved byen og de borgere, der deltager i projektet. Og den gør noget ved kunstnerne. Kunsten giver aktivitet i byen, og tomterne forvandles fra åbne sår til aktiver, hvor kunstnere kan skabe skulpturelle rum. Vi går den mørke tid i møde, og videokunstværkerne vil lyse op rundt omkring i byen.”
Selde-mentor arbejder sammen med kunstnerne
De inviterede kunstnere arbejder med forskellige greb inden for videomediet, fx dokumentar, spillefilm eller mere teknisk eksperimenterende. Produktion af videoerne er sket i tæt samarbejde med byens beboere på den måde, at hver kunstner har fået en Selde-mentor, som har sørget for dem under deres besøg.
Selde er unik. Her udvikler landsbyens offentlige rum sig gennem kunst og kultur. Mentorordningen er desuden ægte borgerinddragelse. Projektet er vokset over de sidste fire år og vil fra 2019 ændre sig til at blive en biennale, dvs. en tilbagevendende udstilling hvert andet år. Skulpturlandsby Selde Biennalen 2019 bliver den første biennale.
De deltagende kunstnere er:
Elina Brotherus - Eva Koch - Eva La Cour - Hanne Nielsen & Birgit Johnsen - Jette Ellgaard - Jette Gejl Kristensen - Katja Bjørn - Kenneth A. Balfelt - Michael Mørkholt - Sonja Lillebæk Christensen - Clara Morks - Aron Skoog - Signe Vad
Tid og sted for udstillingen:
Flere af kunstværkerne kan ses hele dagen indtil midnat, mens andre først kan ses, når solen er lavt på himlen, og tusmørket kommer. Det anbefales at starte sin tur gennem byen kl. 15.00.
Se også Selde Seriøst TV, en youtube-kanal om en lille by på kanten af Limfjorden:
Billedkunstner Signe Vad laver en tv-kanal til Skulpturlandsby Selde, hvor man gennem fragmenter kan opleve landsbyen. Se tv kanalen på: www.seldetv.dk.
Guidede ture:
Der er rundvisninger i til videokunsten i Skulpturlandsby Selde i efterårsferien fra 14.-22. oktober 2017
Desuden vil der være rundvisninger til videokunsten i Skulpturlandsby Selde:
søndag den 29. november 2017
lørdag den 4. november 2017
søndag den 12. november 2017
søndag den 18. november 2017
søndag den 26. november 2017
Rundvisningen begynder kl. 15 på Da Winti (Furvej 14, Selde, 7870 Roslev) med en kort fortælling om udviklingen af kunsten i Skulpturlandsby Selde og – hvis ønsket – kaffe og kringle. Derefter går man rundt med en lokalguide til de 12 videokunstværker i Seldes offentlige rum.
Turen varer ca. 1,5 timer og koster 50 kr. (Børn er gratis.)
Kaffe og kage i Da Winti koster 50 kr.
Ønsker man at gå turen på egen hånd, uddeles der gratis foldere om videoværkerne og deres placering i Selde i: Dagli`Brugsen, Da Winti og Seldeco.
Videokunstudstillingen arrangeres af SIS Selde (Den Selvejende Institution Skulpturlandsby Selde). Udstillingen er støttet af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Statens Kunstfond og Skive Kommune.