Det kommer ikke til at gå stille for sig i Skjød i 2017. Byen har sammen med BORA BORA - Dans & Visuelt Teater fået 350.000 kroner fra Aarhus 2017-fonden at danse for.
Aarhus 2017-projektet, som Skjød har fået bevilget midler til, hedder ’Dans din nabo’. Det aarhusianske danseteater BORA BORA står i spidsen for projektet, men samarbejder med det internationale kunstnerkollektiv hello!earth.
’Dans din nabo’ løber over et halvt år og starter op til april 2017, hvor en international sammensat gruppe af kunstnere fra hello!earth besøger Skjød.
I mødet med kunstnerne gentænker byens borgere deres egen personlige historie gennem dansen. Et af målene med projektet er derfor at gentænke samværet i landsbyen ved at bruge dansen som kunstnerisk motor for anderledes møder.
Forløbet afrundes med en danseforestilling, som kan opleves af både borgere og gæster fra oplandet. I alt skal der fremføres 12 forestillinger i Skjød Forsamlingshus.
Projektet ender ikke her. Der skal nemlig produceres skolemateriale og workshops om metoderne, så andre landsbyer – både inden- og uden for kommunegrænsen – kan få glæde af Skjøds erfaringer.
”Vi er utrolig stolte over at få så stort et projekt til Skjød! Og vi glæder os til at skabe en anderledes kulturoplevelse i fællesskab. Men selvfølgelig er alle ret spændte på, hvad der kommer til at ske, når vi skal i gang i 2017,” fortæller Hanne Wind Larsen, Skjøds medlem af Landsbyrådet, der ikke er i tvivl om, at der venter publikum et brag af en forestilling.
Også formand for Kultur- og fritidsudvalget, Anders Nørgaard (A), er glad på Skjøds vegne:
”’Dans din nabo’ er en nyskabende måde at tænke dans og medskabelse på, og projektet vil med sikkerhed udvikle Skjød som landsby, når nye, tætte relationer bliver skabt. Jeg glæder mig meget til at se resultaterne af processen,” fortæller Anders Nørgaard.
Det blev tidligere på vinteren offentliggjort, at projektet skulle afvikles i samarbejde med Røgen.
Røgen har på nuværende tidspunkt gang i mange aktiviteter. Blandt andet renovering af forsamlingshuset, et kunstprojekt i samarbejde med LAG og Landsbyrådet samt et landsbysamarbejde under Gentænk Landsbyen, som også er et Aarhus 2017-projekt. Derfor har Skjød i stedet meldt sig på banen til ’Dans din nabo’.
Fakta: Bliv klogere på ’Dans din nabo’
April 2017: Research og konceptudvikling
En gruppe kunstnere kortlægger landsbyen Skjød via fælles aktiviteter som fx sammenskudsgilder. Det centrale er at finde den fælles drivkraft til at mødes, som forener borgere, der ikke nødvendigvis har meget kendskab til eller berøringsflader med hinanden.
Maj og juni 2017: Workshops
På grundlag af den første research bliver der holdt workshops med forskellige grupper. I alle workshops deler deltagerne deres egne dansetrin og bevægelser ud fra spørgsmål som fx:
- Hvilken bevægelse elsker du og gør hver dag?
- Hvilken dans gør dig stille?
- Hvilke tre bevægelser forandrede din verden?
Juli og august 2017: Prøveperiode
Kunstnerne færdigbearbejder materialet, så det er klar til de endelige forestillinger. Blandt andet omskabes materialet til en bog med tekster og koreografier samt en samling af indtalte instruktioner.
Medio september 2017: Spilleperiode
I spilleperioden møder publikum op i Skjød Forsamlingshus og får udleveret et sæt trådløse hovedtelefoner samt en lille bog. I løbet af aftenen fyldes salen af dansende bevægelser, båret af de møder og danse, som udfolder sig mellem deltagerne.
Yderligere information:
Anders Nørgaard, formand for Kultur- og fritidsudvalget: 22 98 35 30
Hanne Wind Larsen, Skjøds medlem af Landsbyrådet:86 96 00 37
Mette Byrgiel Bach, projektleder i Favrskov Kommune: 30 51 01 50
Læs også: Aarhus 2017 støtter 39 nye kulturelle projekter med knap 14 millioner kr.
Se BORA BORAs producent Lotte Kofod Ludvigsen præsentere projektet i dette indslag fra TV2 Østjyllands udsendelse Kulturkampen (starter ved 24. minut).