14 unge kulturskabere blev i weekenden præsenteret som det første hold på en ny Agent 2017 uddannelse, og tirsdag gik mission projektmager i gang for alvor. Forude venter et spændende forløb, hvor de 14 blandt andet skal lære at planlægge og gennemføre deres egen kulturelle begivenhed. Promus Og Frontløberne står bag forløbet, og Aarhus 2017 støtter projektet økonomisk.
Lørdag stod den kick-off på projektet med taler ved blandt andre Rebecca Matthews, administrerende direktør for Aarhus 2017, velkomstdrinks og store fremtidsdrømme for de 14 nye 2017 Agenter. Tirsdag trak de så i arbejdstøjet til første undervisningsdag på et fire måneder langt modulforløb.
På forløbet skal agenterne, med et konkret kulturarrangement for øje, blandt andet lære om projektudvikling og afvikling, eventøkonomi, regler og politik, og de bliver del af en netværks- og mentorordning. Og som eksamensprojekt skal arrangementerne så rent faktisk blive til noget. Formålet er, at de 14 agenter skal stå så stærkt som muligt som projektmagere både før, under og efter, at kulturhovedstadsprojektet løber af stablen i 2017.
Får dyrebare erfaringer tidligt
De Otte kvinder og seks mænd i alderen 19-35 år er blevet valgt i en stor bunke ansøgere og de kommer fra Region Midt med deltagere fra både Aarhus, Rønde, Silkeborg, Viborg, Herning og Vejle. De nye agenter har desuden vidt forskellige erfaringer og interesser indenfor kulturbranchen og spænder fra at være helt nystartede til at være mere etablerede og garvede kulturskabere.
Den yngste på holdet er 19-årige Emilie Kjærgaard, som går i 3. g på gymnasiet i Viborg. Men det skræmmer hende ikke at være yngst. Hun kan trække på de andre agenters erfaringer, og fremadrettet tror hun, det giver hende en fordel at få denne her mulighed så tidligt.
”Det betyder alt for mig at være med her allerede nu. Og det giver mig en fordel, fordi jeg allerede nu ved, hvad jeg vil efter gymnasiet. Mine kammerater skal først til at finde ud af det bagefter. Men jeg ved, at jeg gerne vil arbejde med kultur og specielt ungdomskultur, og nu lærer jeg allerede en masse og får et stort netværk og praktisk erfaring gennem det her forløb,” siger Emilie Kjærgaard.
Samarbejde på tværs af institutioner
Bag projektmagerforløbet står kulturkontoret Frontløberne og musiknetværket Promus. Undervisningen er tilrettelagt så agenterne lærer både teori og praktik, om det at arrangere kulturelle events. Undervisning får de blandt andre af kommunikatør Christian Have, leder af Det Danske Kulturinstitut i Belgien, Holland og Luxembourg Klaus Bondam, indsamlingschef for Grøn Koncert Theis Petersen og kulturjournalist Anders Lange. Leder af Promus Jesper Mardahl er glad for det forløb, der er blevet skruet sammen og specielt for samarbejdet med Frontløberne.
”Holdet viser, at vi har opnået mere sammen, end vi kunne hver for sig. Det er ikke bare musik eller vækstlagskultur, vi har valgt ud fra – vi har ramt meget bredere end det. Agenterne kommer fra vidt forskellige steder geografisk og kulturelt. Fællesnævneren er deres drive og ambitioner om at arbejde professionelt med kultur. Det viser os, at vi så rigtigt, da vi udviklede ideen. Nu glæder vi os til at komme i gang”, siger Jesper Mardahl.
Vil vække borgerne
De 14 2017 agenter har allerede fundet sammen i grupper på 1, 2 og 3 og de konkrete projekter er så småt ved at tage for og i hvert fald få overskrifter. Emilie Kjærgaard arbejder sammen på projektet Bevæg Din By med medagent Kasper Mechlenborg. Han kommer med en baggrund som fitness og bevægelsesarrangør, og projektet fokuserer på, at få gjort borgerne mere opmærksomme på, hvad de kan bruge de fysiske omgivelser i bymiljøerne til rent motionsmæssigt.
”Vi vil gerne gøre opmærksomme på, at kultur ikke kun er for eksempel kunstudstillinger. Det er også livsstil som motion og sport. Med Bevæg Din By vil vi have borgerne til at tage ejerskab og blive bedre til at opdage, hvad de kan bruge byen og de bynære miljøer til og generelt få mere lyst til at bevæge sig,” forklarer Kasper Mechlenborg.
De to er så langt med projektet, at de allerede planlægger at holde en række bevægelsesdage i november for eksempel i Gellerup, på havnen i Aarhus og i Tangkrogen eller Mindeparken.
Men ind til da står den nu på agentmission hver tirsdag aften i fire måneder for de 14 unge kulturfolk. Forløbet er arrangeret sådan, at der ud over undervisning og hjemmearbejde også skal være tid til almindelige studier eller arbejde. Men gymnasiestuderende Emilie Kjærgaard må indrømme at motivation lige nu mest gælder 2017 Agentprogrammet.
”Det er lidt svært at fokusere på gymnasiet, for jeg vil hellere bruge kræfterne her. Men jeg skal nok gøre det færdigt og få studenterhuen. Det har jeg lovet mig selv,” siger hun.