Kunsthal Aarhus gentænker ideen om fremtidens kunstinstitution og rykker ud i byen for at møde århusianerne i hverdagen. Nordea-fonden støtter projektet ’Museum uden vægge’, som vil få mere kunst ind i bylivet.
Projekt 'Museum uden vægge' foreslår at udvide institutionen udover bygningens fysiske struktur og udfolder Kunsthal Aarhus’ aktiviteter fra udstillingsstedet til det offentlige rum. Projektet sigter specielt mod at åbne institutionen op og facilitere en bred offentlig deltagelse, fysisk såvel som online. Det er det, der refereres til som et ’museum uden vægge’.
“Vi er ved at gentænke ideen om fremtidens kunstinstitution, mere præcist at transformere Kunsthal Aarhus til en ny type kunstinstitution, som er mere åben, tilgængelig og forbundet med omverdenen. Denne tænkning understøtter den længerevarende retning og et større projekt til Kunsthal Aarhus, som varer indtil 2017, og det er en stor glæde at kunne samarbejde med Nordea-fonden, som indgår i dette projekt,” udtaler Joasia Krysa, kunstnerisk leder i Kunsthal Aarhus.
Projektet støttes af Nordea-fonden med 3,18 mio. kr.
“'Museum uden vægge' rykker kunsten ud i byen og møder os, hvor vi er i hverdagen - måske på vej på arbejde, skolen eller på indkøb, eller indkøbstur. Og måske stopper vi op, undrer os eller smiler og får en ny indsigt eller overvejelse med på vejen,“ siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.
Samarbejde med ARoS, Aarhus 2017 og Aarhus Universitet
Med relation til længerevarende ambitioner for 2017, når Aarhus bliver Europæisk Kulturhovedstad, bliver nogle elementer af projektet udviklet i samarbejde med andre partnere, som inkluderer Aros Aarhus Kunstmuseum, Fonden Aarhus 2017, og Aarhus Universitet (PIT - Participatory IT Research Centre). Sidstnævnte partnerskab vil stræbe efter at udvikle inddragelses-, interaktive og sociale aspekter i nye projekter baseret på kritisk brug af sociale teknologier.
Læs mere om det projekt her.
Projektet indeholder to hovedelementer: en serie af nye kunstværker udviklet specifikt til byrummet, og andre projekter, som inddrager publikum både fysisk og online gennem sociale medier.
Et eksempel på et nyt projekt er ’Shaped Canvas Track’ - en midlertidig løbebane, der leder publikum fra gaden og ind til Kunsthal Aarhus' nye indgang.
Projektet blev udvalgt ved et Open Call i sommeren 2013. Kunstner/designerduoen Linda Beumer og Jeroen Bouweriks fra Amsterdam vandt konkurrencen med deres forslag, der er inspireret af det amerikanske minimalistikon Frank Stella og den danske langdistanceløber Wilson Kipketer. Forslaget er en hybridform, der forener sport, landskabsarkitektur, design og kunst.
Kontaktinfo:
Kunsthal Aarhus: Andreo Michaelo Mielczarek, communications@kunsthal.dk, 4033 0517
Nordea-fonden: Kommunikationschef Tine Wickers, 4070 3784