Vi kan spise med Price, græde med når det hele går i kage for deltagerne i Den Store Bagedyst, og vi er med, når kendisser laver mad, dækker op og spiser sammen. Mad er kultur, sanser og samvær.
”Mad er blevet en del af den offentlige kampplads. Du kan se, hvordan madprogrammerne fylder sendefladen på alle kanaler, vi ser små gårdbutikker skyde op overalt i landdistrikterne og i byerne markerer man sig med ’urban gardening’. Mad er blevet en af de offentlige arenaer, hvor vi viser, hvem vi er og hvad vi står for.”
Sådan siger Pelle Øby, direktør for organisationen FOOD, og manden bag nordens største madfestival FOOD, som for fjerde år i træk blev afholdt på Tangkrogen i Aarhus i den første weekend i september.
Sammen med blandt andre Aarhus Kommune, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og seks andre partnere fra regionen, uddannelsessektoren og erhvervslivet, har Pelle Øby og organisationen FOOD været med i den ansøgning, som giver Region Midtjylland retten til at kalde sig Europæisk Region for Gastronomi 2017. Titlen uddeles af det Internationale Institut for Gastronomi, Kultur, Kunst og Turisme under EU.
Læs også: Mad og kultur styrker Midtjylland
Vi møder Pelle Øby på Tangkrogen dagen efter afslutningen på årets FOOD festival. Mellem gaffeltrucks, lastbiler, walkie talkies og håndværkere i grønt kanvas slår vi os ned på den nærmeste stak paller med en god gammeldags frikadelle i den ene hånd og en bar skive rugbrød i den anden, mens en mild sensommervind slår ind over Tangkrogen.
”Det her er en fantastisk plads,” siger en tilfreds direktør for endnu en vellykket FOOD festival, og ser ud over pladsen, der for bare 24 timer siden myldrede med 35.000 mennesker, mere end 250 stande, otte scener, indflydelsesrige madskribenter fra ind- og udland, redaktøren for verdens næststørste madmagasin, og hvor også Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lagde vejen forbi.
Der er ingen tvivl: Mad er vejen til den moderne mands hjerte.
Læs også: Kongelig opbakning til Europæisk Region for Gastronomi i 2017
Mad er sanser og magi
Pelles Øbys egen historie starter dels på cand.scient.pol. studiet og dels i kælderkøkkenet under restaurant Gl. Mønt. i København. Her kom han og fire andre venner under indehaveren Claus Christensens kyndige vinger, og her begyndte ilden for alvor at brænde – ikke bare under brislerne, kalvebrystet og mandlerne, men også i Pelle.
Og selvom studierne endte med en flot karriere som kontorchef i Økonomi- og Erhvervsministeriet, så var det ikke nogen svær beslutning at tage springet videre, da to ministerier og en række fødevarevirksomheder og foreninger oprettede organisationen FOOD for at øge interessen for dansk og nordisk gastronomi og fødevarekultur.
”For mig er det her en måde at arbejde med det, jeg elsker allermest. Som embedsmand er der rigtig meget papirarbejde, og det kørte jeg træt i. Men når jeg beskæftiger mig med mad, så kan jeg udfolde mit behov for sanselighed,” siger Pelle Øby, og fremmaner billedet af en mørkerød kraftig hummer, der bliver kogt op med lidt anis eller Pernod – ”så den får den der magiske brændte og søde smag” - på en måde, så tilhøreren både smager, ser og fornemmer røgen fra kogevandet, lige der i middagssolen på Tangkrogen.
Læs også: Aarhus på det gastronomiske verdenskort