Natten til lillejuleaften 1949 flygtede pengeskabstyven Carl August Lorentzen fra Horsens Statsfængsel gennem en 18 meter lang tunnel. Nu er hans legendariske flugttunnel blevet rekonstrueret og åbner d. 20. maj kl. 22.30 på FÆNGSLET.
Den er ikke til at få øje på, når man står i FÆNGSLETs forgård. Men det er selvfølgelig også hele pointen med en flugttunnel. Den er under jorden, som det sig hør og bør. Når den åbner d. 20. maj, vil den fungere som den nye udgang fra det populære Fængselsmuseum. På samme måde, som det var Carl August Lorentzens vej ud, bliver det gæsternes vej ud. Dog forventes gæsterne ikke at rekonstruere den serie af akrobatiske manøvrer, som Lorentzen måtte udføre på flugtnatten. I stedet kan de gå oprejst igennem en rummelig tunnel, mens de kan følge med i, hvordan Lorentzens silhuet arbejder sig vej hen til fængselsinspektørens kartoffelkælder. Ud i friheden.
”Vi prøver ikke at forherlige en kriminel, der stikker af,” forsikrer museumschef Anne Bjerrekær, der ser frem til at give de besøgende en helt ny slags museumsoplevelse. ”Vi fortæller historien om en mand, der som mange andre fanger, også i dagens fængsler, har en drøm om at stikke af. Nogle gange er drømmen eller desperationen så stærk, at man er villig til at risikere sit liv. Ligesom Lorentzen.”
Carl August Lorentzen var vanekriminel og havde en forkærlighed for at bryde ind hos velhavende og stjæle dyre værdigenstande. Bag det lille skab i sin celle brød han et hul i muren og gravede en tunnel, der førte ned under fængselsgården og over til fængselsinspektørens kartoffelkælder, hvorfra han kunne gå direkte ud i det fri. Han efterlod en håndskreven besked til fængselspersonalet: ”Hvor der er en Vilje, der er der ogsaa en Vej!”
Citatet er kendt i folkemunde, men på FÆNGSLET er det blevet til et valgsprog. Derfor er det ikke nogen tilfældighed, at den rekonstruerede flugttunnel åbner præcis fem år efter, at FÆNGSLET slog dørene op for første gang.
”Det er den foreløbige kulmination på de sidste års intense arbejde med at udvikle et debatskabende og relevant museum af international standard”, udtaler FÆNGSLETs formand Henning Nørbæk.” Med Lorentzens tunnel beviser Fængselsmuseet, at det med rette kan kaldes for en superattraktion i Horsens - hvilket er noget som turismeerhvervet har efterspurgt gennem mange år."
Inden Lorentzens tunnel åbner for publikum den 20. maj kl. 22:30, markeres åbningen med en reception for indbudte gæster, hvor borgmester Peter Sørensen vil stå for den officielle indvielse. Pressen er velkommen til at deltage ved denne begivenhed. Udstillingen er støttet af Nordea-fonden, Horsens Kommune og Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.
Læs mere om udstillingen
I kølvandet på flugten
Godt et år tog det Lorentzen at planlægge og grave tunnelen fra sin celle i fængslets kælder. Efter kun syv dage uden for murene blev han pågrebet på en gård i Ølsted lidt syd for Horsens og ført tilbage til Statsfængslet, hvor han som straf for sin flugt blev sat to måneder i strafcelle.