Når Aarhus og Region Midtjylland i morgen officielt får tildelt titlen som Europæisk Region for Gastronomi 2017 på en EU-konference i Milano i Italien, sker det med både kongelig opbakning og støtte fra Michelin-kokken Wassim Hallal.
Hans Kongelige Højhed Prins Henrik har sagt ja til at blive protektor for gastronomi-året, der er en europæisk anerkendelse af det stærke fokus på fødevareinnovation og god mad i Region Midtjylland og i Danmark generelt.
”Jeg er glad for at være protektor for et initiativ, der vil fremme nordisk gastronomi i en international sammenhæng, sikre øget opmærksomhed på lokale producenter og stimulere interessen for mad blandt nye generationer,” udtaler Prins Henrik.
Wassim Hallal, kok og ejer af Frederikshøj Kro i Aarhus, har endvidere takket ja til at varetage rollen som ambassadør for Europæisk Region for Gastronomi i 2017.
”Vores regionale gastronomi er kendetegnet ved, at man så vidt muligt bruger lokale råvarer. Vi har fantastiske hummere og krabber i bugten, spændende urter i skoven og sublime grøntsager på lokale gårde. Det er enestående, at vi har så mange muligheder for at hente friske råvarer af super kvalitet i regionens egen køkkenhave,” siger Wassim Hallal, der håber at trække endnu flere madentusiaster fra hele verden til Midtjylland.
Udnævnelsen til Europæisk Region for Gastronomi 2017 er sket på baggrund af en fælles ansøgning med titlen ”Gentænk god mad” fra en bred vifte af samarbejdspartnere: Region Midtjylland, Aarhus Kommune, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Aarhus Universitet, Aarhus Tech, Agrotech, Danish Food Cluster, Future Food Innovation og Food Organisation of Denmark.
”I Danmark er maden en del af en stærk tradition, og i programmet for Europæisk Kulturhovedstad bliver gastronomi et stort tema. Fødevarer spiller en væsentlig rolle, når det handler om at forbinde byen med landsbyen og vores land med resten af verden. Vi ser frem til det perspektivrige samarbejde om Europæisk Region for Gastronomi,” siger Rebecca Matthews, direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.
Den ærefulde titel tildeles i morgen 29. september af Det Internationale Institut for Gastronomi, Kultur, Kunst og Turisme i forbindelse med en EU-konference om fødevareturisme på verdensudstillingen EXPO 2015 i Milano, Italien, og i 2017 deler Midtjylland æren med Riga-regionen i Letland og det østlige Lombardiet i Italien. De første regioner, der er blevet udpeget til Europæisk Region for Gastronomi er Catalonien i Spanien og Minho i Portugal, som bærer titlen i 2016.
Læs pressemeddelelse: H. K. H. Prinsgemalen bliver protektor for Europæisk Region for Gastronomi i 2017
Læs: Titlen som Europæisk Region for Gastronomi overrakt til Aarhus og Midtjylland