Gastronomiske oplevelsesture i Vestjylland

Folk fra fødevarebranchen fik søndag 28. februar mulighed for at få indblik i historien om de gode råvarer, da de var inviteret på rundtur til vestjyske fødevareproducenter. Som turist kan du også komme med på gastronomiske oplevelsesture i det vestjyske.

Formand for Region Madkultur, Bent Graakjær og projektleder af Gentænk Sommerhuset, Rebecca Molders inviterede kokke, tjenere og restauratører på fødevaretur i Vestjylland. De bliver alle bedre til at fortælle om den vestjyske fødevareproduktion til deres gæster, når de får lov til at se, smage og høre om råvarerne. Holdet besøgte syv forskellige steder, bl.a. Vesterhavsoksen i Hjerm og destilleriet Stauning Whiskey i landsbyen Stauning ved Ringkøbing Fjord. 

En vestjysk madfortælling
Mette Boel, som samarbejder med Sekretariatet i Aarhus 2017 og er regional manager for More Creative, var også med på fødevareturnéen sammen med folkene fra restaurationsbranchen. 

”Når man kommer fra Aarhus og tager ud til Vestkysten, så bliver man benovet over alle de lækre råvarer, og alle de ressourcer, der findes på de kanter,” fortæller Mette Boel.

Den vestjyske natur og de nedarvede fødevaretraditioner har i århundreder været grundlaget for en mangfoldighed af råvarer i verdensklasse og en særlig madkultur i Vestjylland. Her er gårde med marker og dyr. Nærhed til fjordene og havet, hvor fiskerne lander fisk i vestkystens driftige havne. Og rig natur, hvor både husdyr og vilde dyr græsser og får en særlig smag af Vestjylland. Tilsammen skaber det et enestående spisekammer med en lang række lokale fødevarer, som vestjyderne gennem generationer har udviklet med respekt for traditioner og håndværk samt ikke mindst den ægte og naturlige renhed, som er mulig, når det hele er tilgængeligt lige uden for køkkendøren.

Lige netop denne fortælling om Vestjylland som gastronomisk spisekammer, fremhæver Mette Boel som noget særligt ved den gastronomiske fødevareturné, hun var med på: ”De er meget bevidste om at lave fortællinger omkring deres mad, og det bliver en stor del af oplevelsen.”

Guidede gastronomioplevelser – også for turister
Arrangørerne bag søndagens fødevareturné samarbejder med www.exploring.dk om at udvide denne slags ture for fagfolk til også at gælde turister, og de første ture kan allerede bestilles her. Flere gastronomiske oplevelsesture i Vestjylland er undervejs.

Læs også: Titlen som Europæisk Region for Gastronomi overrakt til Aarhus og Region Midtjylland 

Læs også: Kongelig opbakning til Europæisk Region for Gastronomi i 2017

Se nyhedsudsendelse om oplevelsesturen ved at klikke på nedenstående billede.