Hvordan lyder det, når næsten 150 sangere, musikere og dirigenter fra DRs kor og orkestre går sammen med borgerne i én af landets mindste kommuner om at skabe fælles, musikalske oplevelser?
Til juni 2017 byder Struer velkommen til DR SymfoniOrkestret, DR Big Band og DR VokalEnsemblet på én gang. Her vil byens musikliv, borgere og kulturinstitutioner sammen med de professionelle musikere og sangere skabe en uges musikalsk festfyrværkeri med koncerter, aktiviteter og forskellige musikalske overraskelser.
Ideen til det ambitiøse koncept 'En By Spiller Op' er undfanget af DR og Struer Kommune i fællesskab, og ambitionen er bred; nemlig at give så mange mennesker som muligt mulighed for at opleve glæden og kraften i den levende musik – både når man hører den, og når man selv er med til at skabe musikken.
En musikalsk udfordring
Ideen om at lade Struer spille op til nogle af landets professionelle kor og orkestre er dog ikke uden udfordringer. Hvad gør en lille by uden koncertsal for eksempel, når den skal huse et af Europas førende symfoniorkestre? Og hvordan får man samlet hele byen om at spille op til – og sammen med – så forskellige størrelser som et swingende bigband og et klassisk vokalensemble?
Struers borgmester Mads Jakobsen siger:
"Spørgsmålene og udfordringerne er mange, når man skal løfte et projekt som dette – lidt ligesom humlebien, der vistnok egentlig ikke kan flyve. Men vi brænder for ideen om, at alle borgere skal have en stor musikalsk oplevelse, og jeg er ikke i tvivl om, at det vil lykkes os. I vores netværk findes der såvel kompetencer som engagement, der nok skal sikre, at vi til juni skaber et festfyrværkeri af aktiviteter på allerhøjeste niveau," siger Mads Jakobsen.
DRs kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen siger:
”DRs kor og orkestre tilhører jo hele Danmark, og i de senere år har vi lagt øget vægt på at komme mere rundt i landet med den levende musik. Samarbejdet med kommunen og musiklivet i Struer er en kærkommen lejlighed til både at arbejde sammen med musiklivet uden for DR og i helt konkret forstand at ”spille hinanden stærkere” – og samtidig skabe store oplevelser af den levende musik for mennesker langt fra Koncerthuset i DR Byen,” siger hun og understreger, at musikken er en af de kunstformer, som allerbedst binder mennesker sammen på tværs af forskellige skel.
Levende musik i Lydens By
Ud over at have et blomstrende kultur- og musikliv har Struer og omegn et særligt stærkt kort på hånden, når det kommer til musik og lyd. Kommunen huser nemlig det verdenskendte danske firma Bang & Olufsen, og derfor er Struer også kendt som ”Lydens By”.
Byen vil derfor gøre brug af de mange, lokale lydeksperter som kan hjælpe med at løfte akustikken i Struer Statsgymnasiums sportshal for give musikere og publikum den bedste oplevelse til DR SymfoniOrkestrets koncert.
Struer Kommune vil i samarbejde med Bang & Olufsen også bruge nogle af lydfirmaets innovationsprocesser for at engagere og involvere flest muligt borgere i forberedelserne til 'En By Spiller Op'.
Del af Aarhus 2017
Det musikalske møde i Struer er første gang DRs kor og orkestre i samlet flok går tæt på borgerne i hele landet i samspil med det lokale musik- og kulturliv under titlen 'En By Spiller Op'. Samtidig er Struer er en af de 19 kommuner i Region Midtjylland, der står bag Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.
Administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Rebecca Matthews, siger:
”'En By Spiller Op’ er et fantastisk godt eksempel på ’Let’s Rethink’, som netop er temaet for kulturhovedstaden. Som Lydens By indgår Struer som en væsentlig del af vores program, og samarbejdet mellem DR og Struer er med til at styrke dette. Jeg ser frem til, at Struer kommer til at sprudle af gentænkte store musikalske oplevelser og overraskelser i en hel uge.”