Tomme ølkrus, cigaretskodder og en halv presset appelsin er ikke blot skrald. Det meste skrald kan være en nyttig ressource, hvis blot man tænker lidt anderledes, og det har arrangørerne bag årets Northside Festival i høj grad gjort.
Lyden af det sidste guitarrif er tonet bort, festivalgæsterne er for længst vandret hjem i seng og måske endda stået op til hverdagen igen. Men her tirsdag formiddag efter Northside Festivalen ligger de tydelige rester af tre dages fest stadig på græsmarken i Ådalen. Men kigger man nærmere efter, er det ikke tilfældigt skrald, der ligger tilbage på pladsen. Der er nemlig ikke helt så mange ølkander og ølkrus, cigaretskodder og shotsrør, som man ellers kunne forvente at finde efter en fest med 25.000 øldrikkende, spisende og rygende gæster.
Aarhus 2017 gav tidligere i år festivalen 48.750 kr. af de ti millioner, som blev uddelt til kulturlivet i Aarhus og Region Midtjylland under overskriften Rethink. Pengene er blevet brugt til at gentænke musikfestivalens genbrugs- og skraldesystem.
Northside har siden begyndelsen haft fokus på bæredygtighed, men i år har de gentænkt skraldebegrebet og arbejdet på at få sorteret og genbrugt så meget som muligt. Så der ikke blot skulle køres containerfulde af skrald til forbrænding. Festivalens vil gerne være med til at gøre op med vores brug-og-smid-væk-kultur.
”Det er utroligt vigtigt for Northside at sende et signal om, at festivalen er bæredygtig og gerne vil genbruge så meget som muligt. Så det første publikum er blevet mødt af, når de kom ind på pladsen, er vores team af ”Trash Talkers”, som har fortalt dem om ressourcesystemet og også har uddelt små skraldeposer. En fyldt skraldepose, kunne så byttes til ølbilletter i pantboderne," siger Jakob Baungaard. Han er ressourcechef på Northside og til daglig medejer af firmaet World Perfect, som er festivalens partner på bæredygtighedsområdet.
Cigaretskodder kan byttes til ølbilletter
Northside har i år udvidet affaldshåndteringen til at omfatte mere sortering inde på pladsen blandt publikum, bag boder og barer og i pantsystemet. Det betyder, at publikum har sorteret i to slags skraldespande; én til mad eller organisk materiale og én til emballage eller almindeligt skrald. Bag boderne er der blevet sorteret i seks kategorier: træ, metal, glas, pap, mad og småt brændbart. Mens pantboderne har tage imod både ølkrus, ølkander, champagneglas, papholdere til ølkrus og cigaretskodder.
Og når skrald bliver sorteret i så mange forskellige kategorier, er det ikke blot skrald mere, fortæller Jakob Baungaard.
”Skraldet går fra at være skrald, som fx endte på en forbrændingsanstalt som småt brændbart til at være en ressource, som kan sælges. Tomme ølkrus og kander kan fx blive til nye ølkrus, vandflasker eller indkøbsposer, og det organiske skrald kan sælges til et biogasanlæg. Så hvor vi før skulle betale for at komme af med skraldet, kan vi nu sælge det, hvis vi kan finde den rigtige aftager. Og det er hele tanken bag det gentænkte ressourcesystem på Northside,” forklarer han.
Generelt har både frivillige og publikum taget godt imod tanken om bæredygtighed. Og selv om det har knebet lidt for nogle af de beduggede gæster at skelne mellem de to typer af skraldespanden ud på natten, er der blevet sorteret fint først på dagen alle dage. Til gengæld har alle taget det udvidede pantsystem til sig.
”Vi kunne se, at sad der fx et selskab på et tæppe, så satte de et tomt krus imellem sig til at putter skodder i, de stablede deres ølkrus i en stak og brugte en tom kande til at samle shotsrør i. Når de så trængte til en ny omgang, byttede de det hele til ølbilletter i pantboderne, i stedet for blot at smide det på jorden eller i en skraldespand” siger Jakob Baungaard.
Gentænkning forplanter sig
Og når først tanken om bæredygtighed er plantet, spreder den sig som ringe i vandet. I boder og barer begyndte de frivillige at tænke og gentænke tanker om skrald og genbrug. Det betød, at de under festivalen begyndte at samle arbejdshandsker ind, så de gode af dem kunne bruges igen. Også backstage blev der tænkt nyt:
”Vi fik at vide, at der sidste år forsvandt 1200 håndklæder, som de optrædende bruger til at tørre sveden af panden med. Så vi fik opsat vasketøjskurve ved scenenedgangene og fik en vaskemaskine. Det betød, at vi kunne vaske håndklæder hver aften, så de var klar til næste dag. Og allerede nu ligger de alle nyvaskede og kar til næste år,” fortæller Jakob Baungaard.
Det samme skete med viskestykker i boder og barer, og endda engangskarklude blev sendt til vask og genbrugt, inden festivalen var omme.
I et hjørne af festivalpladsen er containerne til de forskellige typer af ressourcer samlet. En stor blå container står halvt fyldt med pressede appelsiner fra vodka-juice boden, stegte kyllingelår, gammelt brød og hvidkålshoveder, mens tre små sølvgrå containere er helt fyldte med neongrønne shotsrør. Alle typer af ressourcer og det resterende skrald, som ender som ”småt brændbart”, bliver hentet af renovationsfirmaet Marius Pedersen. De forskellige typer bliver vejet, og om en uges tid ved Northside, hvad der er sparet og tjent på ressourcesystemet. Men allerede nu tør Jakob Baungaard godt konkludere, at det har været en succes.
”Vi har haft mere skrald end sidste år, for der har været 6000 flere gæster, og publikum har spist og drukket mere i år. Men generelt har vi også sorteret massivt meget mere end sidste år. Så jeg kan allerede nu sige, at det har givet en betydelig mindre mængde usorteret affald og en meget større mængde plast og organisk affald,” siger han.