I 2014 blev projektet DanceOmatic støttet af Aarhus2017s Rethink-pulje. Projektet har sidenhen vokset sig større og er et af de 39 nye kulturelle projekter, som modtog støtte i forbindelse med efterårets OPEN CALL. DanceOmatic består af en spilleautomat og ’dans på gaden’. Men hvad betyder det lige? Det og meget andet har vi spurgt projektejer Martin Schultz Kristensen om.
”Spilleautomaten er en arkade-inspireret automat, som muliggør, at publikum kan se på skærmen, hvad dansen handler om, og selv kan vælge en danseforestilling. Ved at indkaste en mønt, får publikum valget mellem forskellige danseforestillinger. Som var det en ’danseautomat!’
Danseforestillingerne er professionelt opførte værker af dansere, der hver favner om forskellige temaer med forskellige dansestilarter som udtryk. Dette vil fremgå af softwarens brugergrænseflade, så publikum kan vælge, hvad han eller hun har lyst til at se.”
Hvordan fik I ideen til projektet?
”I 2012 koreograferede en kammerat og jeg en duet, som var baseret på robotbevægelser. Her fortalte min kammerat, hvordan han forestillede sig publikum smide en mønt ind i en maskine, og vi så begyndte at danse. Et år efter nævnte jeg tilfældigt idéen til en af mine gode venner, som er ingeniør, efterfulgt af: ”Men det vil aldrig kunne lade sig gøre”, hvortil han svarede: ”Jo-jo! Vi skal bare gøre følgende...” hvorefter han redegjorde for de tekniske elementer. Sammen begyndte vi så at udvikle projektet DanceOmatic.”
Hvad er projekts formål?
”DanceOmatic har som overordnet formål at få publikum til at interagere med kunst ved hjælp af teknologi. Men et meget stort aspekt af ’DanceOmatic – Art In The Street’ er også at gøre dans, som scenekunst, lettere tilgængelig, især i de små byer, hvor den professionelle dans efter min mening tit er usynlig.”
Hvad gentænker projektet?
”Vi prøver at vende konceptet ’street-dance’ på hovedet, hvor du som danser normalt først må danse og derefter indsamle penge fra publikum, og hvor publikum måske kun når at se de sidste 30 sekunder af en fem minutter lang forestilling. Med DanceOmatic giver vi publikum muligheden for at se hele forestillinger fra start til slut og gøre dans til et reelt produkt, som du betaler for at se. Du bestemmer, hvornår din forestilling skal gå i gang, og hvad du gerne vil ’bestille på menuen’.”
Hvad betyder det at få støtte?
”Det at få støtte betyder først og fremmest anerkendelse og derefter muligheder. Det betyder, at der er andre, der også kan se mulighederne i DanceOmatic, og nødvendigheden af det vi gør. Det betyder også, at der er et ansvar, der skal løftes. For nu er muligheden der, og nu skal den føres fra papir og ud i den virkelige - og digitale - verden.”
Hvad kommer der til at ske i 2017?
”Med det beløb vi har modtaget fra Aarhus 2017, vil vi fremvise en ny version af ’DanceOmatic – Art In The Street’, hvor vi har fået en Italiensk arkitekt til at gentænke maskinernes materialer og fysiske struktur, og vi har fået opdateret softwarens brugergrænseflade.
Danseforestillingerne er lavet i samarbejde med dansere fra Taiwan og Danmark, hvor danserne kommer fra Region Midtjylland. Disse forestillinger kommer til at vise traditionel kinesisk dans, hiphop og contemporary, og to af danseforestillingerne kommer til at have en original lydside, som er produceret af en musiker fra Taiwan og en musiker fra Danmark.
Med dette koncept turnerer vi rundt i Region Midtjylland, og vi vil besøge Horsens, Viborg, Silkeborg, Holstebro, Herning og Aarhus.”
Hvad kommer der til at ske for DanceOmatic i den nærmeste fremtid (2016)?
”I 2016 skal vi have vores arkitekt til at tegne planerne til den nye DanceOmatic-maskine, som bliver ’DanceOmatic 3rd edit.’ Softwaren skal opdateres og oversættes til kinesisk, da Taiwans National Culture and Arts Foundation gerne vil have, at vi kommer og fremviser ’DanceOmatic – Art In The Street’ dér i samarbejde med dansere fra Taiwan.
Derfor tager vi i august 2016 danserne fra Region Midtjylland med til Taiwan for at co-producere koreografier og bygge den nye maskine. Det bliver præcis denne version, som vi tager med tilbage til Danmark i 2017 og med de samme dansere.”
Besøg DanceOmatics facebook-side her.
Læs mere her: Aarhus 2017 støtter 39 nye kulturelle projekter med knap 14 millioner kr.