Som ambassadør for Europæisk Region for Gastronomi 2017 skal Wassim Hallal være med til at gøre Aarhus kendt ud over Danmarks grænser og tiltrække kokke, gastronomer og gourmander fra hele verden.
”Sådan en titel er jo en anerkendelse af, at vi kan noget her i Aarhus,” siger Wassim Hallal fra domicilet på første sal over Restaurant Frederikshøj, som han siden 2009 har drevet med så stor dygtighed og passion, at det – blandt mange andre hædersbevisninger - udl
�ste den første Michelinstjerne i foråret 2015.
”Titlen som Europæisk Region for Gastronomi betyder, at vi får meget mere internationalt fokus på Aarhus - både fra journalister og gastronomer - og det skal vi udnytte til at give dem nogle oplevelser og lave nogle events, hvor vi sætter fokus på den kvalitet, vi allerede er rigtig skrappe til,” siger Wassim Hallal og uddyber:
”Noget af det, vi er blevet virkelig gode til her i Midtjylland er at belønne nicheproduktionerne. Altså dem, der har fokus på råvarer og kvalitet, og det er en rigtig positiv udvikling, som supermarkederne heldigvis også er gået med på. De ved godt, at folk vil have kvalitet. Det, synes jeg, er rigtig positivt,” siger den nyslåede ambassadør.
Læs også: Mad og kultur styrker Midtjylland
Gode råvarer i baghaven
Og nok er Wassim Hallal en anerkendt kok med hædersbevisninger og stjerner på CV’et, men hans tilgang til mad er stadig enkel og ligetil: Det gode måltid starter med de gode råvarer. Og her har Aarhus og Region Midtjylland en særlig fordel, vi skal udnytte.
”Vores gastronomi er kendetegnet ved, at man så vidt muligt bruger lokale råvarer. Og dem har vi mange af i Aarhus. Lige her ude i bugten har vi nogle af de mest fantastiske hummere og krabber. Vi har skovene omkring byen med et hav af spændende urter. Vi har gårde og gartnerier i regionen, der laver sublime råvarer. Det er faktisk ret enestående, at vi har så mange muligheder for at hente friske råvarer af super kvalitet i regionens egen køkkenhave,” siger Wassim Hallal.
Sammen med en række andre prominente personer fra regionen skal han være med til at tiltrække publikum, turister og ikke mindst udenlandsk presse for at vise, at Danmark og Region Midtjylland er stedet, man tager til, når det gælder gastronomi og udvikling af fødevarebranchen:
”Nu skal vi i gang med at kigge på, hvad det konkret kan være. Men mit mål er at få skabt noget, som rækker langt ud over Danmarks grænser. Altså at vi sætter Danmark på det gastronomiske verdenskort,” siger Wassim Hallal.
Det blå spisekammer
Og på spørgsmålet om, hvad han selv kunne tænke sig at lege med, hvis han fik helt frie hænder, bliver det pludselig meget tydeligt, hvad det er, der driver manden. Allerede i sit 35. år har han opnået mere i sit professionelle liv, end de fleste af os andre kan håbe på.
”Mit næste skridt, siger du? Altså det blå hav, som ligger lige derude,” siger han og peger ud på Aarhus bugten.
”Det rummer så mange muligheder, og hvis nogen ville give mig lov til at lege videre med det, så ville jeg bygge en kunstig ø med en lille restaurant på. Kan du ikke se for dig? En restaurant med plads til fem-seks borde, hvor vi sejler gæsterne ud i små grupper og hiver østers direkte op fra havet. Hold nu op, hvor er der meget, vi kunne gøre med det hav, hvis vi fik lov,” siger Wassim Hallal, og udstråler det nærvær og den nerve, man ser hos hvilende rovdyr: Afventende, vågen og klar til at hugge til, når der virkelig er noget som tænder.
Og måske er det den evne, som har bragt ham op i særklasse blandt verdens kokke, selvfølgelig kombineret med viljen til sejr, hårdt arbejde og målrettet indsats.
”I mit job skal man være megatændt og altid på jagt efter nye idéer, nye kombinationer, nye områder. Der er aldrig to dage, som er ens. Det var det, der tændte mig i starten, og det er det, jeg stadig godt kan lide,” siger Wassim Hallal.
Læs også: Mad er vejen til hjertet