Hvad ved vi egentlig om det gode liv? Og hvordan finder vi det? Er det råkost eller rødvin? Løbesko eller lænestol? Ja-hat eller nej-hat? På Folkeuniversitetet i Aarhus og Herning har man længe haft et brændende ønske om at sætte det gode liv under luppen, så forskere og deltagere kan blive klogere på, hvad der gør livet godt, meningsfuldt og langt. Med festivalen 'Hearts and Minds' bliver drømmen nu til virkelighed.
Aarhus måtte sige farvel til Kulturnatten forrige år, men nu opstår en ny kulturbegivenhed i efterårsmånederne. Et helt nyt festivalformat får premiere i Aarhus til september næste år og bliver fra 2016 bredt ud til resten af landet. Det står fast, efter at Nordeafonden har besluttet at støtte Folkeuniversitetet med 3,73 mio. kroner til festival-projektet ’Hearts and Minds’ over de næste tre år.
’Hearts and Minds’ sætter spot på det gode liv på en 24 timers festival, der udspiller sig på forskellige lokaliteter, som man kender det fra Kulturnatten. Men ’Hearts and Minds’ holder, som navnet antyder, et skarpt fokus på sundhed i krop, ånd og intellekt med en helt ny måde at tænke bred folkelig forskningsformidling på.
Grundidéen er at kombinere forskningsformidling med en aktivitet. Det kan være, at man forud for en løbetur lader en forsker fortælle, hvad det er, der sker med kroppen, når man løber. Det kan også være en diabetesforsker, der udfordrer deltagernes forestilling om fedtstoffer samtidig med, at de får smagsoplevelser, der underbygger den viden, man har fra forskningen.
”Vi er henrykte over at have fået bevillingen. Vi har ingen programpunkter endeligt på plads endnu, men vi har masser af idéer. Sundhed er én ting, men et godt liv er ikke et spørgsmål om sundhed alene. Det er også et liv med aktiv livsstil, ernæringsrigtig kost, sociale relationer, meningsfuldt indhold, intellektuelle udfordringer, kulturelle oplevelser og meget mere. Der er nok at tage fat på, og vi glæder os til at give festivalen krop,” fortæller festivalleder Marie Kruse Larsen.
Nyt tema hvert år
Undertemaet for den første festival i Aarhus næste år er ’Hjerne og hjerte’. Det første år vil festivalen præsentere mere end 25 arrangementer til glæde for minimum 5.000 deltagere. Fra 2016 vil 'Hearts and Minds'-festivalen præsentere aktiviteter i flere af landets større byer, og her vil programmet bestå af mere end 60 arrangementer til glæde for mere end 20.000 deltagere. Undertemaerne er i 2016 'Kroppen’, i 2017 'Det gode liv' og derefter planlægges temaerne 'Mad' og 'Lykke'.
Inspirationen kommer fra de historiske festivaler, som Folkeuniversitetet i Aarhus har gennemført med stor succes i flere år. Og så fylder den nye festival et tomrum efter Kulturnatten. Formatet er stramt med et skarpt fokuseret tema og en ramme, der sikrer aktiviteter i et helt døgn fra kl. 13 til kl. 13. En familie vil således kunne nå at deltage i flere aktiviteter, mens festivalen kører.
Med Nordeafondens støtte bliver Folkeuniversitetets festivaldrømme til virkelighed. Støtten er givet til projektets opstart de første tre år, men det er Folkeuniversitetets ambition at gøre festivalen permanent. At det bliver Aarhus, der kickstarter det ny festivalformat, er desuden fint i tråd med, at byen er udpeget til Europæisk Kulturhovedstad i 2017.
Rebecca Matthews, administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 er glad for, at en ny festival ser dagens lys i Aarhus.
”Kulturhovedstad 2017 byder Folkeuniversitetets og Nordea-fondens festival ’Hearts and Minds’ hjertelig velkommen. Festivalen tilbyder os ny viden om det gode, sunde og meningsfulde liv, og med ny viden bliver vi rustet til at gentænke vores nuværende forestillinger om det gode liv. Jeg ser frem til at påbegynde et samarbejde, og jeg ser ’Hearts and Minds’ som et udtryk for, at kulturhovedstadsideerne spirer i Aarhus og region Midtjylland til glæde for alle – regionalt som nationalt,” siger Rebecca Matthews.
Interesseret i festivaler? Læs om Aarhus Alternatives Festival her.