Aarhus 2017 præsenterer fem projekter, som finder sted i Aarhus og Region Midtjylland i løbet af kulturhovedstadsåret i 2017. Projekterne gentænker blandt andet gudstjenesten, dokumentarfilmen og teaterscenen.
REFORMATIONEN VERSION 2.0
Europæisk Kulturhovedstad 2017 præsenterer ’Reformationen version 2.0’ som en spektakulær markering af 500-året for Luthers reformation. Eventen gentænker og befrier gudstjenesten og transformerer den til en event, der bryder normer, udfordrer, overrasker og underholder.
Reformationen ændrede historien med sit budskab om, at mennesket ikke kunne købe sig til frelse. Det måtte alene tro, og troen var et forhold mellem mennesket og gud. Kirken var ikke længere økonomisk mellemmand. Anno 2017 er det tid til refleksion over det moderne menneske. Hvad tror vi på? Hvordan går det med eksistensen? Køber vi os igen til frelse i en materiel verden?
Teatret Svalegangens kunstneriske chef Per Smedegaard udtaler til JP Aarhus:
”Det skal være en kunstnerisk begivenhed, men det skal hverken være en teaterforestilling eller en gudstjeneste. Som kunstner har jeg lyst til at gøre alt det, som man ikke normalt gør i en kirke - f. eks. at klappe højt. Det har jeg da tit lyst til ved en barnedåb, men man må jo ikke give udtryk for liv på den måde i kirken. Derfor skal der arbejdes med et kirkeligt ritual, som det var i Luthers tid, hvor man gerne måtte larme,” siger Per Smedegaard.
En række store kirker i regionen ønskes inddraget i denne site-specifikke og spektakulære event skabt i samarbejde mellem Aarhus Domkirke og Teatret Svalegangen.
Dato: februar 2017
Sted: Aarhus (og ønskeligt seks øvrige store kirker i regionen)
SILKEBORG ILDFESTREGATTA
Silkeborg Ildfestregatta er én af Danmarks største folkefester. Som fuldmånebegivenhed i 2017 løftes begivenheden op i international kunstnerisk klasse, når Ildfestregattaens River Art i anledning af Kulturhovedstadsåret for første gang udvikles og præsenteres i samarbejde med internationale kunstnere og kunstproducenter.
River Art har i august 2014 haft besøg af Els Comediants fra Spanien og mulighederne for samarbejde i årene 2015 og 2017 med kulmination i 2017 undersøges. Med temaet ’Europa og Jorn’ byder ildfestregattaen samtidig – og for første gang nogensinde – på EM i festfyrværkeri.
Ved siden af festfyrværkeri og River Art kan publikum opleve Hjejlebådssejlads med udsmykkede både, å-haver pyntet i et inferno af kulørte lamper og levende ild, Asger Jorn tableauer med skuespil og ildkunst, dinner in the sky over byens tage, tivoli, madboder, gøgl, ildshows, musikscener, festtelte med musik og underholdning og det smukke ’Det Magiske spejltelt’.
Dato: 14.-20. august 2017
Sted: Silkeborg
SYMPHONIC RESIDENCIES
Aarhus Symfoniorkester præsenterer i løbet af 2017 fire symfoniske værker, der samlet udfolder det 20. århundredets historie gennem musikken. De fire værker skabes i samspil mellem Aarhus Symfoniorkesters faste ensemble og inviterede musikere fra 28 europæiske lande.
Hvert værk skabes med et nyt hold af europæiske musikere, der alle bor hos lokale værtsfamilier under deres ophold. Mens værkerne peger tilbage i historien, er projektet med sit ambitiøse artist-in-residency værtsskab med til at skabe nye europæiske relationer, der ser fremad.
”I nogle tilfælde vil der være tale om 52 gæster og i andre om helt op til 70 gæster på én gang,”, fortæller Musikchef for Aarhus Symfoniorkester, Palle Kjeldgaard, til Århus Stiftstidende.
Der arbejdes på at præsentere nedenstående værker:
Benjamin Britten: 'War Requiem'
Sjostakovitj: Symfoni nr. 7 ’Leningrad’
Stravinskij: ’Le sacre du printemps’
Arnold Schönberg: ’Gurrelieder’
Dato: I løbet af året 2017
Sted: Aarhus
RETHINK STAGE
I 2017 omdøber Aarhus Teater sin Scala Scene til ’Rethink Stage’. Gennem året vil værkerne på scenen stille det samme fundamentale spørgsmål: Hvad vil det sige at være dansker i dag? Spørgsmålet bliver stillet i relation til inviterede internationale værker, direkte gennem nye egenproduktioner og i diskussion med førende forskere og eksperter.
Publikum kan forvente tankevækkende, provokerende, poetiske og sjove produktioner, der byder på alt fra work-in-progress, gentænkte forsker-talks og iscenesatte oplæsninger til teater på gammeldags maner
"Vi vil invitere til en serie af debatter, samtaler og forskellige talks omkring det spørgsmål. Hvad vil det sige at være dansker i forskellige dele af Danmark, i forhold til Europa og resten af verden. Det tema vil løbe som en rød tråd igennem alt det, der kommer til at foregå på Scala Scenen i løbet af 2017," siger Mick Gordon, kunstnerisk direktør på Aarhus Teater, til Århus Stiftstidende.
Dato: Hele året 2017
Sted: Aarhus
MARIA EUROPA
'Maria Europa' er på samme tid både 1 film og 28 film. 28 instruktører, en fra hvert land i EU, har hver fundet en pige elle kvinde, der hedder Maria og lavet en dokumentarfilm, der på tre minutter fortæller et hjørne af hendes liv. Vi får med filmen og filmene en oplevelse af kvindeliv i Europa på en måde, der ikke tidligere er set.
Maria er det mest udbredte pigenavn i Europa, og ved at komme indenfor i 28 liv, kan vi opleve, hvordan forskelligheder også kan være en styrke – og at vi trods vores forskelligheder også på mange måder kan genkende os selv i hinanden. Det er en fortælling, der kan ses samlet eller hver for sig. En helt særlig dokumentarfilm, der ikke ligner nogen anden. Bag projektet står Radiator Film og Filmby Aarhus.
Stefan Frost fra Radiator Film forventer, at filmen vil blive vist i biografer og på tv-stationer over hele Europa. Han forklarer til Århus Stiftstidende:
”Vi har endnu ikke lagt os fast på, om de 28 Maria’er skal repræsentere kvinden fra fødsel til død, eller om der bliver tale om 28 jævnaldrende kvinder. Det må afhænge af den videre proces med konceptet […] Det bliver helt utroligt spændende at være med til at trække så meget talent til Aarhus,” siger Stefan Frost.
Dato: I løbet af året 2017
Sted: Hele regionen
For yderligere info, kontakt presse- og eventchef Peter Vestergaard på tlf.: 2013 1090 eller mail: peter.vestergaard@aarhus2017.dk